Tekstgrootte A A A

“Al 22 jaar genieten van een nieuw leven”

Al 22 jaar leeft Peter (53) in ‘blessuretijd’ zoals hij dat zelf noemt. Hij ontving 22 jaar geleden een nier van zijn zus Ria (56).  Peter geniet heel bewust van het leven en kan plezier halen uit de kleinste momenten. Nog ieder jaar viert hij de transplantatiedatum 16 maart 1992, samen met zijn familie.

Peter was eind twintig, toen een nierprobleem bij hem werd vastgesteld. Door schrompelnieren, een aangeboren afwijking, functioneerden de nieren niet goed. Negen maanden lang, vier keer per dag moest Peter dialyseren, waardoor hij redelijk kon functioneren. Toch vielen alledaagse dingen weg. Simpele dingen zoals traplopen waren vermoeiend. Zijn grote hobby, tuba spelen, kon hij helaas niet meer uitoefenen. “Je kan bij de pakken neerzitten, maar daar heb je alleen jezelf mee”. Peter leerde zichzelf te focussen op de positieve dingen, de dingen die nog wel konden.

Familie

Peters vader wilde graag een nier aan hem afstaan, maar werd ernstig ziek. Maar meer familieleden wilden Peter helpen. Op een dag kwam zijn zus naar hem toe om te vertellen dat ze haar nier wilde geven. “Dat is nogal wat, als je zus zoiets zegt”. Samen begonnen ze aan de voorbereidingen en na een half jaar waren ze klaar voor transplantatie. Het was een zware tijd voor de familie. “Ook voor mijn moeder was het zwaar. Toen dit allemaal speelde ging het steeds slechter met mijn vader en had ze ook nog eens twee kinderen die een operatie zouden ondergaan”.

Tussen kerst en oud en nieuw

“Tussen kerst en oud en nieuw kunnen jullie geopereerd worden, werd ons in het ziekenhuis verteld. We wisten niet hoelang onze vader het nog vol zou houden, het ging slechter en slechter. Moesten we alles gewoon door laten gaan, of moesten we wachten tot na zijn dood… We hebben toen aan mijn vader gevraagd wat hij wilde. Eén van de moeilijkste momenten vond ik dat. Hij wilde het graag meemaken, zei hij toen. De tranen stonden in zijn ogen”.

Uitstel

De transplantatie in december heeft niet door kunnen gaan. “Het dochtertje van mijn zus werd ziek opgenomen in het ziekenhuis. Totdat zij hersteld was, werd alles uitgesteld. Misschien heeft het zo moeten zijn. In die tijd overleed mijn vader. Als de transplantatie was doorgegaan had ik niet eens bij zijn begrafenis kunnen zijn”. In maart was het eindelijk zover. “De operatie verliep succesvol en de nier sloeg aan, alles was helemaal perfect! Het ging goed met mijn zus, goed met mij, het was een en al gloria”.

Klap

In de zomer kreeg Peter flinke keelklachten en hoestte hij slijm op, maar ook zijn nierfunctie ging achteruit. In het ziekenhuis wisten ze niet wat er aan de hand was. Peter werd opgenomen en dat was maar goed ook. Hij kon op gegeven moment zelfs geen adem meer halen en moest gereanimeerd worden. Een grote schok voor zijn familie. Bij de nierziekte kon iemand een nier geven, maar nu stonden ze machteloos. Na 10 weken onderzoek kwamen ze er in het ziekenhuis achter dat Peter met de niertransplantatie ook een zeldzaam virus mee had gekregen. Door afweeronderdrukkende medicijnen was het virus actief geworden. Peter kon behandeld worden, maar was inmiddels het vertrouwen in zijn lichaam kwijt.

Genieten

Door tijd en steun van familie en omgeving is dit vertrouwen langzaam maar zeker teruggekomen. Peter is zijn zus eeuwig dankbaar voor het nieuwe leven dat hem door haar gegeven is. “Ik heb haar destijds een serenade gegeven samen met mijn muziekvereniging. Maar bedanken voor zoiets groots kan bijna niet. Ik bedank haar het meest door met volle teugen van het leven te genieten.”

Reacties op dit artikel (2 reacties)
 1. Lenie

  Beste peter,

  Ook ik heb 8 jaar geleden op 16 maart een nier van mijn zus gekregen. Ik hoop er ook nog lang gebruik van te maken. Zij heeft van mij n man een gouden nier gekregen. Gemaakt door een Goudsmit. Zij draagt het altijd. Mijn man is vorig jaar helaas overleden. Maar de hechte vriendschap met mijn zus is er voor altijd.
  Geniet van het leven. Dat probeer ik ook. Soms valt het even niet mee.
  Groet van Lenie. 6 8. Jaar.

 2. jeanne vermolen

  beste peter mijn zusje staat haar nier aan mij af ben al 42 jaar nierpatiënt hoef nog niet te dyaliseren krijg eind dit jaar operatie de kruisproef was goed de match ook was identiek ik hoop dat ik er ook nog n tijd van mag genieten onbetaalbaar is het als ze hun nier aanbieden ik had er in t begin veel moeite mee veel huilbuien mn zus is ook al 67 jaar maar ze zei als je hem niet neemt ben ik boos op je ik kan makkelijk nmn nier afstaan dan heb ik er nog een ons moeder heeft ook meer als 40jaar op een nier geleeft nou peter heel veel gezonde jaren nog voor jou en je zusxxx

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*