Tekstgrootte A A A

“Mijn broer kan met mijn nier oud worden”

Ugur Karatas (50) stond vijf jaar geleden zijn nier af aan zijn jongere broer. Het mooiste wat hij ooit heeft kunnen doen, zegt hij zelf. Want hoe mooi is het dat je een ander weer een leven kunt geven. Zijn neefjes hebben een actieve vader, zijn schoonzus een man die werkt en weer functioneert.

“Het is je broertje, natuurlijk wil je gelijk donor worden. Geen moment twijfelde ik eraan. Helemaal omdat ik mijn andere broertje op 18-jarige leeftijd in mijn armen heb zien sterven aan een herseninfarct. Geloof me, dat hakt erin. Dat zou mij niet nogmaals overkomen. Dus toen mijn broertje een nier nodig had, hoefden ze niet lang te zoeken voor een donor. Mijn nier bleek ook nog eens perfect zijn, bijna een tweelingnier. Als het allemaal goed gaat kan hij met mijn nier oud worden.”

Zus

“Twijfel kende ik niet. Maar het is een lang traject, een nier doneren. Er zijn veel momenten waarop je toch gaat denken. Iedereen zegt direct dat ze een nier af zouden staan, maar weet wat een jaar denken met een mens doet. Ik heb ook twee kinderen, een vrouw, een leven. Ik kan maar één nier afgeven. Wat als er iets met mijn kinderen gebeurt? Het is toch een erfelijke ziekte, zeggen ze. En dat blijkt nu wel, want mijn zus heeft hetzelfde. Maar haar kan ik niet helpen en dat is soms moeilijk.”

Tekening

“In totaal heb ik zeker drie maanden moeten bijkomen van de operatie. Ik was nog nooit geopereerd. Ik heb veel last van mijn darmen gehad en de eerste paar keer dat ik auto reed, voelde ik dat ik toch iets miste. Bij mijn broertje ging dat heel anders. Hij ging van ziek naar gezond in een korte tijd. Maar ik was al gezond en dan merk je toch dat er in een gezond lichaam is gesneden. Beroerd heb ik me er nooit over gevoeld. Daar zorgde mijn neefje van toen 10 jaar wel voor. Een dag na de operatie gaf hij me een tekening. ‘Ome Ugur, je bent een engel’ stond erop. Wat moet je dan gaan zeuren over een beetje moeilijk autorijden? Dat bedoel ik: het mooiste wat ik ooit heb kunnen doen.”

Lees ook ervaringen van nierpatiënten

Reacties op dit artikel (1 reacties)
  1. hans van es

    donoren zoeken is zinloosmijn ervaring is dat de chirurgen hun vakantie belangrijker vinden dan de patient,mijn vrouw is door hun vakantie drang inmiddels overleden