Tekstgrootte A A A

“Ik vind het heerlijk om te geven, maar lastig om te ontvangen.”

Dhr. Bos heeft in 2008 anoniem een nier afgestaan. Als christen wilde hij graag een goed voorbeeld stellen.

U heeft in 2008 anoniem een nier gedoneerd. Hoe kwam u erbij om een nier af te staan?

Mensen gaan dood omdat ze geen werkende nieren hebben. De donorshow heeft mij destijds getriggerd. De reacties in het land op de donorshow vond ik vreselijk, het mocht niet van een heleboel mensen. Ik was toen lid van een politieke partij die het er ook niet mee eens was. Ik vond dat ik een daad moest stellen. Daarnaast ben ik christen en het verhaal van de barmhartige samaritaan spreekt mij erg aan.

Hoe reageerde uw omgeving?

Mijn omgeving reageerde zeer verbaasd maar ook bewonderend. Men vond het eigenlijk maar raar, maar hadden er wel waardering voor. Als ik eenmaal A zegt zeg ik ook B. Ik zou het nog een keer doen als het zou kunnen.

Wat vond u van het voorbereidingstraject?

Het voorbereidingstraject heb ik als prima ervaren maar ik vond het wel lang duren. In totaal 7 maanden. Ik heb verschillende onderzoeken moeten ondergaan waardoor het lang duurde. Het is natuurlijk ook zo dat ik gezond genoeg moet zijn, maar dit is me nog wel bijgebleven.

Ik wilde per se anoniem doneren. Ik wil geen verwachtingen creëren bij de ontvanger, zodat hij of zij druk voelt om mij te moeten bedankten. Dat is nu eenmaal in me, ik vind het heerlijk om te geven maar lastig om te ontvangen.

Het enige dat ik weet is dat de operatie bij de ontvanger goed was gegaan.

Hoe heeft u donatie zelf ervaren?

Dat is allemaal goed gegaan. Ik heb wel even last van de narcose gehad. Ook nu ben ik wel regelmatig moe maar dat kan ook door mijn leeftijd komen. Ik ben inmiddels over de 60 jaar. Maar ik doe nog alles waar ik zin in heb.

Wat doet u in het dagelijks leven?

Ik ben woninginrichter. Ik hang onder andere gordijnen op en leg vloeren. Ik ben dus fysiek heel erg bezig. Daarnaast heb ik een winkel waar ik in sta.

Verder ben ik actief in de protestantse kerk. Ik ben actief in de plaatselijke kerk maar ook in de generale synode van de PKN (Protestantse Kerk Nederland). Dat is een landelijke functie binnen de kerk.

Wat vonden uw geloofsgenoten van uw besluit om te doneren?

Mijn geloofsgenoten vinden het een mooi gebaar, maar het is vrij uniek in de gemeente. We hebben twee keer een donordienst in onze kerk gehouden waar ik een actieve rol in heb gespeeld. Dit heeft in elk geval geleid tot een aantal aanmeldingen voor het donorregister. Ook heeft het bewustwording gebracht over orgaandonatie.

Het is bijna kerst. Heeft u een kerstgedachte voor de lezers?

Mijn kerstgedachte is: donatie is het geven van een nieuw leven. De geboorte van Jezus en het doneren van een nier geeft dit allebei.

Tot slot: ik raad het iedereen aan want het voelt goed en het doet goed. Ik hoop dat er steeds meer mensen zijn die doneren bij leven want een levende nier is kwalitatief beter.

Ook het niertransplantatieteam wenst u fijne dagen en een goed 2019!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*