Tekstgrootte A A A

“Ik ben blij dat ik mijn dochter kon helpen”

Vader Hans (77) stond zijn nier af aan zijn dochter.  Zijn dochter, Corrie (48) werd onverwacht getroffen door nierfalen.

Schok

Op vakantie in Madrid zag Corrie opeens heel slecht. Allereerst dacht ze dat het een probleem met haar ogen was. Na een bezoekje aan de oogarts bleek dat het slechte zicht een heel andere oorzaak had. Door een zeer hoge bloeddruk waren de adertjes gesprongen. De hoge bloeddruk had ook de nieren aangetast, waardoor Corrie aan de dialyse moest. Dat was een schok voor de hele familie. In een klap zag het hele leven er anders uit.

Een kans voor zijn dochter

Dialyseren was voor Corrie een manier om te overleven, maar een niertransplantatie was een kans op een nieuw leven. De optie ‘nierdonatie bij leven’ kwam daardoor al snel in beeld. Corrie nodigde familie en vrienden uit voor een voorlichtingsgesprek met de maatschappelijk werker van het ziekenhuis. Haar vader, Hans, had al nagedacht over de mogelijkheid om een nier te geven aan zijn dochter. “Als het kan, dan doe ik het, maar mijn eerste vraag was of mijn leeftijd een probleem was”, vertelt Hans. Hij was immers al 77. Leeftijd bleek gelukkig geen probleem. Bij nierdonatie is niet leeftijd doorslaggevend, maar de gezondheid van de donor. Samen met zijn dochter begon Hans aan de voorbereidingen om te bekijken of hij een geschikte nierdonor voor haar was.

Een gezonde vent

De bloedgroepen van Hans en Corrie bleken gelukkig te matchen, dus de verdere onderzoeken volgden. “U bent een gezonde vent”, zei de arts na alle vooronderzoeken. Hans was geschikt als nierdonor voor zijn dochter. Het waren wel drukke dagen. “Er worden veel onderzoeken gedaan, maar het is me alles meegevallen”, zei Hans. “Voor buitenstaanders was het heel wat dat ik mijn nier af zou staan. Maar het is je dochter. Je ziet iedere dag hoe ziek ze is. Natuurlijk doe je dat voor haar als die mogelijkheid er is! Als ze niet met een levende donor geholpen was, had ze nog een hele poos moeten wachten op een nier. Het is dan toch fijn dat het op deze manier kan.”

Herstellen aan de Zuid-Hollandse kust

Drie dagen na de donatie mocht Hans weer naar huis.  Zijn dochter is inmiddels ook thuis en het gaat goed met haar. Ze krijgt hulp van haar vriend, kinderen en natuurlijk van haar ouders. Hans gaat drie keer per week bij haar langs, samen met zijn vrouw. Hans zijn herstel verloopt voorspoedig. “De operatie was een hele ingreep, maar ik vind het bijzonder hoe weinig je ervan merkt. Ik heb weinig pijn gehad en ook nu gaat het goed. Natuurlijk moet ik rust houden: in de groentetuin werken of autorijden kan ik nog niet. We wonen aan de kust; daar waait het flink, dus ik mis de auto wel. Maar gelukkig kan ik samen met mijn vrouw op pad.”

Reacties op dit artikel (3 reacties)
 1. Chris en Gieltje

  Fijn dat alles zo voorspoedig verlopen is. Op naar een algeheel herstel!

 2. Cor en Bianca

  “Mooi” verhaal, hopen dat jullie goed op mogen knappen en dat alles goed blijft gaan.
  Groeten Cor en Bianca

 3. C. Lokker

  Geweldig, fijn dat het zo goed gaat.
  Gr. Kees en Greet

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*