Tekstgrootte A A A

Veel gestelde vragen

Patiënten

Wanneer kan ik een transplantatie ondergaan?

Niertransplantatie heeft vaak de voorkeur boven dialyse. U kunt bovendien al getransplanteerd worden voordat u begint met dialyseren. Lees verder over de keuze en verschillen tussen dialyse en transplantatie.

Wanneer kan ik starten met de voorbereidingen voor niertransplantatie?

U kunt al beginnen met de voorbereidingen voor transplantatie vóórdat u gestart bent met dialyse. Meestal is dit als de nierfunctie onder de 20% begint te komen. De algemene voorbereidende onderzoeken vinden plaats in uw eigen ziekenhuis. Als deze zijn afgerond verwijst uw nefroloog u naar de transplantatienefroloog van het Erasmus MC voor verdere beoordeling. De nefroloog in het Erasmus MC zal kijken of een transplantatie kunt ondergaan en of er nog aanvullend onderzoek nodig is.

Welke transplantatiemogelijkheden zijn er?

Een transplantatie is alleen succesvol wanneer de nier van uw donor en uw eigen nier overeenkomsten vertonen op bepaalde kenmerken. Hoe meer overeenkomsten er tussen de nieren zijn, hoe minder de kans is op afstoting. Lees welke transplantatiemogelijkheden er zijn.

Wanneer kom ik op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor?

U komt op de Europese wachtlijst van Eurotransplant wanneer u begint met dialyseren.

Hoe zit het met mijn positie op de wachtlijst, wanneer ik kies om het traject van donatie bij leven in te gaan?

Uw plaats op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor (een postmortale nier) blijft hetzelfde. Tijdens de voorbereidingen met een nier van een levende donor staat u als ‘niet transplantabel’ op deze lijst. Dat betekent dat u op dat moment geen oproep kunt krijgen voor een transplantatie met een nier van een overleden donor. Uw kansen worden echter niet verlaagd, als de levende donatie niet doorgaat. De dag van de eerste dialyse blijft bepalend voor uw plaats op de wachtlijst.

Hoe zit het met mijn positie op de wachtlijst, wanneer ik meedoe met het ruilprogramma?

U blijft op de wachtlijst staan tot het moment dat er een geschikt ander koppel is gevonden om mee te ruilen. Gedurende de procedure van het ruilprogramma staat u als ‘niet transplantabel’ op deze lijst. Dat betekent dat u op dat moment geen oproep kunt krijgen voor een transplantatie met een nier van een overleden donor. Uw kansen worden echter niet verlaagd, als het ruilprogramma voor u niet slaagt. De dag van de eerste dialyse blijft bepalend voor uw plaats op de wachtlijst.

Meerdere mensen willen een nier aan mij doneren. Wat nu?

Als eerste bekijken we welke bloedgroep en weefseltypering uw donoren hebben. Op deze manier weten we welke nier het beste past. Aan de hand van deze resultaten bespreken we met u en uw donoren wie de donor wordt. Daarna doen we bij de gekozen donor een kruisproef en treffen we de overige voorbereidingen voor de transplantatie. Wanneer iedere nier geschikt is voor transplantatie mag u zelf kiezen wie de donor wordt. Het is daarom verstandig om voor de uitslag van de onderzoeken te bespreken wie in dat geval de eerste donor wordt.

Ik heb iemand gevonden die mogelijk een nier wil doneren, maar ik dialyseer nog niet. Kan ik al voor transplantatie in aanmerking komen?

Ook als u nog niet dialyseert, maar uw nierfunctie wordt wel minder (richting de 20%), kunt u langskomen voor voorlichting over transplantatie en (levende) donatie. Als u in aanmerking komt voor transplantatie is het beter al te transplanteren voordat u moet beginnen met dialyseren (pre-emptieve transplantatie). Als u al een levende donor hebt gevonden, is het belangrijk om op tijd te starten met de voorbereidingen voor de transplantatie.

Waar kan mijn familie terecht tijdens mijn opname in het ziekenhuis?

Het Erasmus MC beschikt over enkele gastenkamers. Deze kamers zijn bedoeld voor partners of familieleden van patiënten bij wie het om medische redenen gewenst is om ‘s avonds in de buurt te blijven. Voor de overnachting wordt 18 euro per kamer per nacht in rekening gebracht. De noodzaak voor verblijf wordt bepaald door de arts of het unithoofd van de afdeling waar uw partner of familielid is opgenomen.

Hoe ziet mijn leven er na transplantatie uit?

De meeste patiënten blijven na de transplantatie gemiddeld twee weken in het ziekenhuis. Hoe uw leven er na de transplantatie uitziet, leest u hier.

Staat uw vraag er niet bij?

Het kan natuurlijk zijn dat u nog vragen hebt na het bekijken van deze website. Stel dan uw vraag aan ons panel of kijk bij informatie en afspraken wie u met uw vraag het beste kunt bellen.

Donoren

Is er een maximumleeftijd om te kunnen doneren bij leven?

Leeftijd hoeft geen belemmering te zijn voor donatie. Belangrijk is de gezondheid van de donor en de kwaliteit van de nier. Om te bekijken of dit goed is wordt er vooronderzoek gedaan. Ook oudere mensen kunnen dus nierdonatie overwegen.

Kan ik doneren bij leven als ik rook?

U kunt doneren wanneer u rookt. Wel vragen we u om te stoppen met roken, omdat de risico’s van de narcose dan kleiner zijn. U heeft dan minder kans op complicaties na de operatie. Wanneer u niet stopt met roken, beslissen de artsen en de chirurgen op basis van de conditie van uw longen en uw rookgedrag of u kunt doneren.

Kan ik doneren wanneer ik overgewicht heb?

We onderzoeken of uw gewicht een drempel vormt voor de donatie. We kijken vooral of uw gewicht gevaren met zich meebrengt bij de operatie. Wanneer u een geschikte donor bent, maar teveel overgewicht heeft om geopereerd te worden, wordt u gevraagd of u bereid bent om af te vallen. De operatie kan dan worden uitgesteld tot u op het juiste gewicht bent.

Moet ik familie zijn van de ontvanger, wanneer ik wil doneren?

Nee, u hoeft geen familie van elkaar te zijn. U kunt ook uw nier afstaan aan een vriend, kennis of aan iemand die u niet kent. U moet in alle gevallen eerst de vooronderzoeken doorlopen en geschikt worden bevonden als donor.

Waar kan ik me aanmelden als levende donor?

U kunt dit aangeven op deze website. Wanneer u uw contactgegevens achterlaat, wordt u gebeld. U kunt ook zelf contact opnemen met het Erasmus MC. Vervolgens heeft u een gesprek bij de nefroloog (eventueel samen met uw ontvanger) en ontvangt informatie over donatie en niertransplantatie. Wilt u de informatie laten bezinken en er nog over nadenken, dan kunnen we een vervolgafspraak maken. Bent u al zeker van uw wens tot donatie en heeft u geen bedenktijd meer nodig, dan zetten we het verdere traject direct in gang.

Degene aan wie ik wil doneren dialyseert nog niet. Kan ik dan toch al langskomen voor informatie over donatie?

Ook als uw beoogde ontvanger nog niet dialyseert, maar zijn nierfunctie is al wel aan het achteruitgaan richting de 20%, kunt u langskomen voor voorlichting over transplantatie en (levende) donatie. Het is het beste om dialyse te voorkomen. Daarom is het belangrijk om op tijd met alle voorbereidingen voor levende donatie te beginnen.

Wat als mijn kind later een nier nodig heeft?

Het kan zo zijn dat u twijfelt of u uw nier nu moet geven of dat u uw nier nog moet bewaren voor een dierbare (bijvoorbeeld uw kind). Wanneer u voor dit dilemma staat, kunt u zich het beste afvragen hoe groot de kans is dat een van uw dierbaren last krijgt van nierfalen. Ook zou u kunnen bedenken of er buiten u nog andere donoren zouden zijn, mocht het zover komen.

Ben ik afhankelijk van medicijnen na nierdonatie?

U hoeft na de donatie geen speciale medicijnen te gebruiken. Wel moet u vlak na de donatie pijnstillers gebruiken. Gebruik zo min mogelijk medicijnen die tot de groep “NSAID” behoren (Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drug). Voorbeelden zijn: Diclofenac (bv. Voltaren ®), Naproxen (bv. Aleve ®) en Ibuprofen (bv. Advil ® en Brufen ®). Deze medicijnen zijn slecht voor de nier.

Hoeveel levende donoren gingen mij voor?

Landelijk zijn er afgelopen jaar 519 transplantaties met een levende donor geweest. 136 transplantaties hiervan werden in het Erasmus MC uitgevoerd. In heel Nederland zijn er sinds 1990 al 5.774 levende donaties gedaan. In Rotterdam zijn in totaal al bijna 1.500 transplantaties gedaan met nieren van levende donoren.

Hoe ziet mijn leven eruit na donatie?

Na de operatie blijft u nog ongeveer 3 tot 5 dagen in het ziekenhuis. U blijft nog een paar weken onder controle, en komt daarna jaarlijks terug. Lees verder hoe uw leven er na de donatie uitziet.

Staat uw vraag er niet bij?

Het kan natuurlijk zijn dat u nog vragen hebt na het bekijken van deze website. Stel dan uw vraag aan ons panel of kijk bij informatie en afspraken wie u met uw vraag het beste kunt bellen.